Sufocarea. Manevra Heimlich. Principiu.

Consideram urmatorul scenariu: Luati cina cu prietenii. Dupa multa voie buna si rasete, un prieten incepe sa tuseasca. Tusea persista, iar prietenul incepe sa-si duca mainile la gat. La un moment dat, nu se mai aude niciun sunet, iar prietenul cade inconstient.

Cum putem preveni un asemenea scenariu?

Folosind doua manevre foarte simple, dar care realizate la momentul potrivit, pot salva vieti.

Sufocarea sau obstructia cu un obiect strain reprezinta o blocare/ obstructie a cailor respiratorii cu un obiect strain(de exemplu: o bucata de mancare). Daca obiectul este suficient de mare, acesta poate provoca o obstructie completa a cailor respiratorii si, implicit, un nivel redus de oxigen necesar organismului.

Cazul 1: Daca obiectul este mic si nu poate provoca o obstructie completa a cailor respiratorii(persoana inca tuseste), putem folosi manevra “batailor pe spate”. Aceste “batai” pe spate sunt niste lovituri FERME aplicate cu podul palmei intre omoplati(NU PESTE CEAFA, NU IN STANGA, NU IN DREAPTA).

IMG_0165 IMG_0167

Principiu de functionare: Prin lovirea spatelui, aplicam o forta organelor ce se va transmite pana la obiectul strain, Datorita conservarii impulsului, precum si a elasticitatii peretilor organelor, putem debloca obiectul din pozitia aflata, ajutand organismul, care, impreuna cu reflexul de tuse, ar putea elimina obiectul strain.

Cazul 2: Daca obiectul este suficient de mare pentru a bloca o portiune a arborelui respirator(persoana nu mai poate nici sa tuseasca, nu mai scoate niciun sunet), trebuie sa aplicam manevra Heimlich.

Principiu de functionare: In interiorul plamanilor se afla un volum de aer numit volum rezidual(volumul de aer care ramane in plamani dupa un expir fortat). Putem folosi acel volum de aer pentru a debloca arborele respirator. Cum?

Datorita obiectului strain, interiorul plamanului a devenit o cavitate inchisa. Conform termodinamicii, intr-un vas inchis in care se afla un gaz, presiunea este invers proportionala cu volumul(daca volumul scade, presiunea creste si invers). In cazul nostru, vasul este plamanul, iar gazul este aerul.

Prin comprimarea organelor abdominale si, implicit, a diafragmului, putem “presa” pe plaman pentru a-l “comprima”. Astfel, volumul scade, iar presiunea creste.

IMG_0168        IMG_0169

Algoritm:

1) Daca victima incepe sa tuseasca, incurajati-o sa tuseasca.

2) Daca obiectul nu a fost elminat prin tuse, incepeti bataile pe spate. Aplicati 5 lovituri pe spate, intre omoplati.

3) Daca obiectul nu a fost eliminat, realizati manevra Heimlich de 5 ori. Continuati prin a alterna bataile pe spate cu apasarile abdominale(Heimlich).

4) Daca manevrele dau gres, victima va cadea inconstienta(fara respiratie). E timpul sa recurgeti la resuscitarea cardio-pulmonara, precedata de apelarea serviciilor de urgenta.

Invata manevrele enuntate consultand Aplicatia de Prim Ajutor!

Invata! Actioneaza! Salveaza o viata!

Salvatori si victime: Tudor Condor, Daiana Lay.

You must be logged in to post a comment.