Pasi in acordarea primului ajutor

Pasi

Indiferent de situatia in care suntem nevoiti sa acordam primul ajutor, trebuie sa tinem cont de cativa pasi de baza astfel incat atat victima, cat si salvatorul sa fie in siguranta, iar primul ajutor sa fie acordat corect.

Pasul 1: Asigurarea zonei

Primul pas in acordarea primului ajutor consta in asigurarea zonei. Salvatorul trebuie sa afle ce s-a intamplat si sa observe daca existe potentiale pericole ce ii pot impiedica interventia sau ii pot pune viata in pericol.

Observatie: Nu este nevoie sa facem pe eroii – nimeni nu isi doreste o victima in plus!

Apropie-te de locul accidentului doar daca nu iti pui viata in pericol. Daca tu consideri ca zona este periculoasa, apeleaza serviciile de urgenta.

Schema 1: Tipuri de zone in care se poate afla o victima.

Conform schemei 1, putem distinge 3 tipuri de zone:

Zone nesigure – zone in care daca am interveni, ne-am pune cu siguranta viata in pericol. Pentru a nu ne pune viata in pericol, se recomanda sa ne ducem intr-un loc sigur si sa apelam serviciile de urgenta.

Exemplu: O cladire in flacari, un lac pentru o persoana ce nu stie sa inoate etc.

Zone cu pericol iminent – victima nu se afla in momentul de fata intr-un pericol, dar pericolul poate sa apara in orice moment.

Exemplu: Un accident rutier intr-o curba stransa – in orice moment poate veni o masina sa loveasca masina accidentata, aflata in curba.

Trebuie sa eliminam pericolul: ori ducem victima departe de pericol(transportul victimei), ori pericolul departe de victima(in exemplul de mai sus, utilizarea triunghiurilor reflectorizante, a vestelor reflectorizante, precum si a luminilor de avarie din dotarea autoturismelor).

Zone sigure – sunt acele zone care nu prezinta niciun pericol pentru victima sau pentru salvator.

Pasul 2: Evaluarea starii victimei – evaluarea primara

Organe vitale

Dupa ce ne-am asigurat ca zona este sigura, trebuie sa verificam starea victimei. In primul ajutor(necalificat), distingem 3 organe de importanta vitala: creierul, inima si plamanul. Pentru a evalua starea victimei trebuie sa verificam activitatea acestor 3 organe:

Pentru creier – se va verifica daca victima este constienta prin vorbit si prin scuturarea usoara a umerilor victimei;

Pentru plaman si inima – se va verifica respiratia prin eliberarea cailor respiratorii si prin metoda PAS(Priveste, Asculta, Simte);

Observatie: Nu vom mai verifica pulsul deoarece suntem pusi intr-o situatie de stres(corpul va secreta substante precum adrenalina si noradrenalina), pulsul si tensiunea ne vor creste, iar pulsatia pe care o simtim apasand cu degetele poate fi de fapt pulsatia propriei inimi si nu a victimei. Astfel, ne putem “pacali” ca victima are puls si atunci cand aceasta nu are.

Pasul 3: Apelarea serviciilor de urgenta

Observatie: Nu este intotdeauna nevoie sa apelam la serviciile de urgenta. Afectiuni precum leziunile minore ale pielii nu necesita interventia prompta a echipajelor de urgenta. Daca vorbim despre o hemoragie, fractura, victima inconstienta, stop cardio-respirator, vom apela la numarul european de urgenta 112.

Avand in vedere ca fiecare secunda conteaza, trebuie sa ne adresam clar dispecerului si sa ii oferim informatii cat se poate de corecte.

Pentru simplitate, vom enumera cateva informatii relevante ce pot fi oferite dispecerului:

  • Numele tau;
  • Locul unde s-a produs accidentul(vom oferi cat mai multe informatii, inclusiv repere);
  • Numarul victimelor;
  • Starea victimelor(constiente? respira?)
  • Cazuri speciale – femei insarcinate, bebelusi, copii, persoane cu dizabilitati.

Pasul 4: Acordarea primului ajutor

Dupa ce am evaluat starea victimei si am apelat serviciile de urgenta(la nevoie), vom examina mai indeaproape victima si ne vom ocupa de ranile mai grave, cum ar fi hemoragiile sau fracturile.

Observatie: In timp ce acordam primul ajutor, vom monitoriza regulat functiile vitale(constienta, respiratie).

Dupa ce am acordat primul ajutor, vom informa serviciile de urgenta in legatura cu manevrele efectuate.

You must be logged in to post a comment.