Insolatia

Fiziologic, corpul uman produce/ degaja caldura astfel incat sa mentina constanta temperatura de 36.7 °C(homeostazie termica). In urma expunerii indelungate la temperaturi inalte, mecanismele de degajare de caldura: transpiratie, dilatarea vaselor de sange sunt insuficiente pentru a raci corpul si apar probleme de sanatate.

Insolatia survine atunci cand mecanismele de degajare de caldura nu pot raci suficient organismul pentru a-l readuce la o temperatura normala, iar acesta se supraincalzeste. Este important sa intervenim cat mai repede, altfel temperatura ridicata induce o stare de inconstienta si in final, decesul victimei.

Ce observam?

O victima cu insolatie prezinta:

  • temperatura a corpului >40°C;
  • halucinatii;
  • cefalee(durere de cap);
  • ameteala;
  • stare de confuzie;
  • senzatie de slabiciune;

Cum trebuie sa actionam?

Victima trebuie transportata intr-un loc racoros, ferit de soare. Apoi, victima va fi stropita cu apa rece pentru a-i scadea temperatura corpului(nu apa rece ca gheata sau gheata). Daca victima este constienta, ofera-i lichide nealcoolice.

In cazul in care victima devine inconstienta, verifica daca respira(eliberarea cailor respiratorii).

Daca victima nu respira, apeleaza serviciile de urgenta si incepe manevrele de resuscitare.

Daca respira, pune victima in pozitia laterala de siguranta, apeleaza serviciile de urgenta si monitorizeaza regulat functiile vitale(respiratie si circulatie).

 

You must be logged in to post a comment.