Cum procedam corect in cazul unei hemoragii nazale?

Hemoragia nazala(epistaxis) se produce datorita ruperii unor vase sangvine de calibru mic de la nivelul narilor. Aceste ruperi pot avea diverse cauze: scobitul in nas, stranutul puternic, suflatul exagerat al nasului, traumatismul nazal sau hipertensiunea arteriala.

Observatie: Epistaxisul poate fi si un indiciu in identificarea unui traumatism cranian!!!

Cum intervenim?

Cu totii am fost invatati in copilarie ce se face in cazul in care ne curge sange din nas – simplu: se preseaza nara sangeranda, capul pe spate si mana opusa se ridica. Aceasta metoda este incorecta si poate agrava situatia: prin pozitionarea capului pe spate, riscul ca sangele din nas sa patrunda in orofaringe, esofag, apoi stomac si sa provoace voma este crescut, comparativ cu cazul in care┬ácapul se va apleca.

Si totusi ce e de facut?

Victima va fi asezata cu capul aplecat, iar cu doua degete va prinde de partea moale a narilor, timp de 10 minute. Astfel, victima va fi fortata sa inspire pe gura, sa se relaxeze; prin comprimarea narilor se va face o hemostaza eficienta, iar prin pozitia aplecata a capului se va reduce riscul patrunderii sangelui in stomac.

Epistaxis

Observatie: Daca sangerarea nu poate fi oprita in maxim 30 de minute, este indicat sa se apeleze serviciile de urgenta.

Invata manevrele enuntate consultand Aplicatia de Prim Ajutor!

Invata! Actioneaza! Salveaza o viata!

You must be logged in to post a comment.